nedjelja, 13. ožujka 2016.

Kako su crnci napravili i uništili modernu muziku

 
Sjećam se bila je neka 1991. i moj burazer je bio hip hopper. U to doba su se slušali Public Enemy, Run Dmc, NWA, Cypress Hill... i ja, tada mali hihić, nisam bio ravnodušan prema tadašnjem hip hopu.
Danas kad slušam te pjesme ne mogu se prestati ibretiti, "šta se koji kurac desilo sa crncima koji su nekad ekšli imali šta reći?".
Š’a je, š’a gle’aš?
Da se razumijemo, NIKAD dobra muzika nije nastala iz meda i mlijeka (ilitiga kod nas bureka i ćevapa). Da bi dobra zikača nastala potreban je dobar negativni naboj.
Krenimo s Bluesom, bez kojeg ne bi bilo ni Rocka, a ni Brutal Death Metala na kraju niza. Blues su izmislili crnci. Sama pojam "blues" odnosi se na nešto tužno, teško kao život crnaca pod ropstvom. Muddy Waters, B.B. King, John Lee Hooker, Robert Johnson... svi su bili crnci, koji su itekako imali šta da kažu.
Evo uzmimo metal (o tome znam da znam). Imao si raju koja je rođena odmah nekad poslije WW2, svijet nije mogao biti sjebaniji, djeca su odrastala u ruševinama Engleske, bez roditelja... metal nije mogao imati bolju podlogu za nastanak.
Pojavili mi se hipici u mahali, šta da radim? - Pusti im Slayer, jebo ih otac
Bile su 60-te i u toku je bio rat u Vijetnamu. Svijet je već u Koreji vidio šta znači kad Hladni rat postane vrući. U Americi se javlja hipi pokret, čija je svrha prvenstveno bila antiratni angažman i je l'... drogiranje. Naravno, sve hipike treba prebiti, ali nije to tema današnje emisije. 1970-ih Punk je nastao kao odgovor na političku situaciju u VB i rock, koji je sa desetominutnim kashmirima postao kurac.
Hip Hop nastaje kao pobuna crnačke omladine protiv državnog aparata i terora koji su svaki dan doživljavali od organa zakona. Zamisli živiš u ghettou i dođe murija i prebije te eto onako, jer si crn. Naravno tome su doprinosile i mnogobrojne crnačke bande... a sve to je dalo idealan temelj za nešto što će se nazvati Hip Hop. o tome najbolje govore "6 'N The Mornin'" Ice-T-a i Straight Outta Compton od grupe NWA.
Koliko si pravio krijestu? - Pola sata - I pozeru jedan
Pa samo u bivšoj nam Jugi lako je primjeniti ovu teoriju. S jedne strane imao si omladinu, koja je ekšli pratila šta se dešava u svijetu i koja je vidjela šta nam se sprema, pa su se rađali Azra, EKV, Riblja Čorba, Zabranjeno Pušenje... dok si sa druge imao "državne" izvođače, što je bilo otprilike 99% narodnjaka i jedan partijski projekat zvani Bijelo Dugme, koji su tu bili da zadovolje šire mase.
Pa šta se desilo?
E pa desilo se to da su svi došli do paaraa. Rapperima više nije važno je l' murija prebila nekog D'Jaspera Mutomba u sred ghettoa, jer su i sami pobjegli odatle u neku vilu na zapadnoj obali. Sad se javljaju 50 Centovi koji pišu tekstove kako imaju para i kako su svi ostali "window shopperi". Rapperi kao što je bio rahmetli Tupac ili Biggie su bili neka tranzicija između Fight the Power Public Enemyja i sranja tipa Lil Wayne. Pa jebem ti život kad je jedan bjeljiodmojefasade Eminem trenutno jedini rapper koji ima šta da kaže.
"Metal" bendovi su prije desetak godina prepisali zadaću od crnačkih kolega, te postali bling bling douchebagovi. Danas su obične pičkice koje pišu tekstove o bivšim curama, nasilju u školi i neshvaćenosti, koje treba prebiti.
Mi se izvinjavamo, hoćete li nas, molimo vas, prebiti, znate fali nam inspiracije za novi album, pa bi voljeli da dobijemo batine kako bi mogli nastaviti pisati kako smo tužni i potišteni, hvala
Dobar Punk je otišao skroz u underground, a Rock su preuzeli hipsteri sa svojim White Stripes, Arctic Monkeys, Franz Ferdinand povraćotinama, koje also treba prebiti!
Da rezimiramo: Za dobru muziku je potreban jak pokretač. Danas su zapadne zemlje (koje, ruku na srce, vode svijet) toliko uređene i ispred ostalih da je mladima dosadno. Pa jedan Black Metal se razvio jer je život u Norveškoj bio previše savršen (btw. Black Metal je awesome). Pa danas dobar Metal možeš čuti jedino u Južnoj Americi, jer dole imaju šta izbaciti iz sebe.
Sama pojava hipstera, čija svrha postojanja nije ništa drugo već da nervira druge, nastala je takođe iz dosade. Svi bi da budu različiti, pa svi na kraju postanu isti.
Bosna bi po toj logici trebala biti rasadnik muzičkog talenta i u nekim segmentima to zaista jeste. Koliko god mrzili Dubiozu Kolektiv, ja im skidam kapu. Oni, Frenkie, Zoster, Letu Štuke... iskoristili su stanje u državi za inspiraciju i napravili manje-više solidne karijere. Problem je što su Bošnjaci, Srbi i Hrvati većinom maloumni, pa im je lakše svariti šta im se servira na DM Sat.
Ne mogu vas smisliti očima, ali vas respectujem
Kao što bi Edo Maajka rekao "ovaj Balkan je ljudi stvoren za Rap", al' et, fol je što nije.

Nema komentara:

Objavi komentar