ponedjeljak, 2. svibnja 2016.

Zašto je teže biti metalac nego gej

Prva stvar, metalac se ne rodi ko metalac kao što se gej rodi ko gej. Iz prostog razloga što homoseksualci postoje since the dawn of time a metalci, punkeri, alternativci, gotičari... nekih četrdesetak godina
 
U čemu je fol? Fol je što metalci, punkeri i slični, svjesno ili nesvjesno, prkose sistemu, društvu, religiji i drugim institucijama već godinama a gejevi su samo to što jesu: drugačiji.

Ko š'o bi rekla raja s Tarzanije, nema seksa dok te šišmišarka ne safata
Morate biti metalac da bi vidjeli s koliko diskriminacije se jedan pripadnik te subkulture susreće svaki dan. Svi ti osuđujući pogledi, komentari... radnica prodavnice koja hoda za vama jer misli da ste narkoman, policajci na granici koji vas rove do donjeg veša jer misle da nosite drogu, konobari restorana koji vam u startu nude jeftina jela jer misle da ste kokuz... a da ne govorimo o profesorima u školama koji bi na sve načine da vas prevaspitaju.

Gej populacija je postojala u našem društvu oduvijek. I oni su, u pravom smislu riječi, krivi što su živi. Niko od njih nije mogao birati kako će se roditi. I da meta su većine stoke balkanske zato što ne odgovaraju "vrijednostima" našeg podneblja.

Koja je razlika?

Plata milju i po', plata dvije milje, plata milju, plata dvije i po' milje, plata milju i dvjesto, plata milju i po'...
Alternativce su šišali devedesetih u sred grada, tukli, skidali tene... o tome niko nije pričao, nije pominjano u medijima, nevladine organizacije se nisu borile za njihova prava... to se dešava i dan danas, doduše u mnogo manjoj mjeri, ali se opet dešava.

Gejevi će se vremenom izboriti da ih se ne smije dirati, dobiti pravo na ženidbu, javna okupljanja... dok ćemo mi ostati tu gdje jesmo: na margini društva, omraženi među "normalnima", na nas će se čekati da "dođemo pameti", idemo u džamije i crkve, oblačimo po zakonima mode, slušamo modernu muziku... i naravno nikoga neće biti briga.

But you know what svi mi koji nas osuđujete iako nemate pojma kakve smo osobe: Iza mene ne stoji ni Amerika, ni Holandija, ni Njemačka, ni Norveška... ne stoje vladine i nevladine organizacije, religijske institucije, policija, sigurne kuće... i ne moraju, drago mi je što ne stoje, stojim tu gdje jesam i ispred toga što jesam. Šta je? Nemoj sve da vas prebijem!

Nema komentara:

Objavi komentar